PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : 10.10. Skinnarilassa Saimaan kanavan rakentajien vaiheita


kkylakos
07.10.11, 13:06
Lähde http://www.lut.fi/fi/eki/news/2011/sivut/news05102011.aspx

Välähdys vähemmän tunnetusta maakuntamme historiasta saadaan Skinnarilan hovissa (Skinnarilankatu 36) maanantaina 10.10. klo 18, kun kirkkoherra Jukka Lehtinen ja ja kanavan historiaa tutkinut Seppo Koivupuro valottavat vanhan Saimaan kanavan rakentajien kansainvälisesti kirjavan joukon vaiheita.
Alkujaan 1800-luvun puolessa välissä rakennettua kanavaa laajennettiin ja uusittiin kuluneella vuosisadalla kahdesti, ennen kuin se 1960-luvulla rakennettiin kokonaan uudestaan. Sitä ennen koneiden käyttö oli vähäistä, joten käsityö oli arvossaan. Sosiaaliset palvelutkin lienevät olleet aivan eri aikakaudelta.
Vanhan kanavan rakentajat muodostivat koviin suomalaisiin oloihin oman 'sekalaisen seurakuntansa'. Joukko muodostui alan kansainvälisistä osaajista ja ilmeisesti jossain määrin myös ympäristön vaihtamista eri syistä tarvitsevista. Jukka Lehtinen on selvittänyt rakentajien elinoloja mm. kirkon työmaalle lähettämän papin jättämän perimätiedon pohjalta.
Alkujaan kokonaan Suomen puolella sijainneen kanavan vartta koristettiin matkailijoita silmällä pitäen nurmikentin, istutuksin, katoksin ja muistomerkein. Viimemainittujen tarinoiden kautta rakentajien käden jälkiä valottaa illan toinen vierailija Seppo Koivupuro. Illan videomateriaali antaa kuvan kanavan myöhemmistä vaiheista.
Hovin henki -illat ylläpitävät maakunnallista keskustelukulttuuriperinnettä ajankohtaisista ja ajattomista teemoista vierailevien alustajien ja musiikkiesitysten tuella. Hopeaseppä Pekka Silventoisen rakennuttama satavuotinen Skinnarilan hovi antaa illoille vaikuttavan taustan. Se muistuttaa rakennuttajan musikaalisuutensa takia kuuluisaksi tulleista tyttäristä ja erityisesti Alman, vanhimman tyttären, kohuavioliitosta säveltäjä Toivo Kuulan kanssa ja tämän ennen aikaisesta traagisesta kohtalosta.
Hovin henki -iltoja järjestävät tänä syksynä Lappeenrannan teknillisen yliopiston Etelä-Karjala-instituutti ja evl. seurakuntien korkeakoulutyö, jonka puolesta iltaa isännöi pastori Sakari Kiiskinen. Kaikille avoin tilaisuus alkaa pienimuotoisella tarjoilulla ja musiikkiesityksillä. Musiikkivieraina ovat taitavat nuoret hanuristit Johanna Kälviäinen ja Juuso Aarne Kontiainen.
Illassa esillä otos Saimaan kanavan kuvia Pertti Kolarin kokoelmasta. Kuvia on 1800-luvulta nykypäivään.
Tervetuloa!