PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Kummihaku?


kkylakos
26.11.07, 07:37
Hei,

olenko nähnyt unta, vai oliko ennen Hiskissä mahdollista hakea kummien nimellä? En ole toistaiseksi keksinyt miten sen saisi tehtyä tämänhetkisessä versiossa. Porin tallentaja on (onnekseni) tehnyt huolellista työtä, mutta hakeminen onnistuu vain leväyttämällä tietyn ajan kasteet selaimeen ja käyttämällä selaimen hakua. Luonnollisestikin parempi kuin ei mitään.

Sariainen
26.11.07, 12:41
Hei Kaisa !
Kyllä olet tainnut nähdä "Ruususen unta". Ikuna ei ole Hiskissä ollut kummeja.
Terv. SARIAINEN :D:

Eero Tapio
26.11.07, 12:58
Kyllä hiskistä löytyy kummisarakekin, kun valitsee hakuun kaikki seurakunnat ja sieltä kasteet.

yst.
Eero Tapio

kkylakos
26.11.07, 12:59
Kyllä niitä Porissa on, en tiedä onko muualla. Katso kuva.

Kiitos Eero. Olisikohan niin, että Porin kummit ovat väärissä kentissä kannassa, isompi haku ei poimi Porista niitä kummeja, jotka olen siellä nähnyt. Anjalassa, josta kummihaku löytää tietueita, kummit ovat mukana myös hakulomakkeessa.

Helena V.
26.11.07, 15:14
Hei,

Minusta joskus aiemmin esim. Porissa sai "kaikki"-hausta myös haetun nimiset kummina toimineet, mutta ei näy enää pelaavan..

Testi esimerkki: Johan Cornelius - kaikki -> ei tule mitään, mutta kuitenkin sen niminen näkyy kummina 25.1.1705 syntyneelle Marialle.

t. Helena V.

Sariainen
26.11.07, 17:30
Koska kummit on sinne laitettu ?? Kaisa kysyikin oliko niitä ennen ja vastaus on että ei ollut.

Minäkään en ole saanut kummeja näkyviin, hain kaikista tai en, sellaisista henkilöistä joilla tiesin alkuperäisissä kastekirjoijen mukaan kummeja olleen...
Vai onko sinne nyt lähiaikoina lisätty jotain uutta ???
Kyse saattaa olla siis siitä, että osassa seurakuntia kummit on otetettu mukaan ja osassa sitten taas ei.
Terv. SARIAINEN :D: :D: :D:

Juha
26.11.07, 18:05
Erittäin harvassa seurakunnassa on kummeja. Niitä ei siis ole talletettu yleisesti Hiskitietokantaan.

Olen välittänyt tuon kummien hakuongelman eteenpäin, joten katsotaan mitä tapahtuu

Suomen Sukututkimusseura
Juha Vuorela
webmaster

Helena V.
26.11.07, 18:09
Hei Sari,

En nyt tiedä kuka tässä on sekaisin tai uneksii, mutta kyllä maar Hiskissä Porin osalta on kummit ollut suurimpaan osaan syntyneitä!:rolleyes:

Nyt niitä ei vaan enää tunnu voivan hakea yhtä kattavasti kuin ennen.

Näkyy kummeja löytyvän myös esim. Anjalassa, Eurassa, Vehkalahdella, Haukiputaalla, Haukivuorella, Himangalla, Isojoella, Kerimäellä, Kiihtelysvaarassa, Kymissä, Lappeella, Lapissa, Leppävirralla, Miehikkälässä, Nilsiällä, Paltamossa, Pielavedellä.... Usein vasta aika aika myöhään 1800-luvulla, mutta Porissa jo ihan 1700-l alusta.

Koitapa pistää koko Suomen syntyneissä kummi-kohtaan nimeksi "joh", niin alkaa tulla...

t. Helena V.

JaskaS
26.11.07, 18:44
Mustista kirjoista kopioiduissa kastettujen luetteloissa ei kummeja näy, kun niitä ei ole mustissa kirjoissakaan. 1800-luvun loppupuolen HisKi-anti on tehty alkuperäisistä luetteloista, jolloin eräissä seurakunnissa on täytetty myös kummitiedot.
Hakuominaisuuksia en muista, kun ei ole ollut tarvetta ilmennyt.

Juuri kummitietojen takiahan on mukavaa, että SSHY:n sivuilla on myös digitoituja kastettujen luetteloita. Varhaisemmalla ajalla niistä on huomattavaa hyötyä tutkimuksessa ilman hakuakin.
Kun HisKi ensin muuten saadaan kattavaksi, tuossa onkin oivallinen kohde täydennykselle eli kaikki kummitiedot hakuominaisuuksin.

:) Jaska

tellervoranta
26.11.07, 19:51
Hei :)

Haukiputaan hiskin kastetuissa on kummeja muistaakseni v.1852 alkaen.

Jouni Malinen
27.11.07, 05:11
olenko nähnyt unta, vai oliko ennen Hiskissä mahdollista hakea kummien nimellä? En ole toistaiseksi keksinyt miten sen saisi tehtyä tämänhetkisessä versiossa. Porin tallentaja on (onnekseni) tehnyt huolellista työtä, mutta hakeminen onnistuu vain leväyttämällä tietyn ajan kasteet selaimeen ja käyttämällä selaimen hakua. Luonnollisestikin parempi kuin ei mitään.


Tuskin unta olet nähnyt, mutta olettaisin aiempien hakujen olleen jostain muusta seurakunnasta. Kummien nimillä voi tehdä hakuja, jos nimet on tallennettu eriteltyinä etunimi/patronyymi/sukunimi. Porin osalta näin ei ole kuitenkaan tehty ja kummien tiedot tulevat esille lisätietoina, mutta eivät siis ole käytettävissä hakuehtoina. HisKi-haku ei siis ole tältä osin muuttunut.

Kastettujen hakulomakkeeseen tulee mukaan kentät kummien nimille, jos valitun seurakunnan tiedoissa on sopivalla tavalla tallennettuja kummeja. Samat kentät näkyvät myös useasta seurakunnassa haettaessa (riippumatta siitä, onko valituissa seurakunnissa kummeja tallennettu), mutta haku ei toki onnistu sen paremmin, jos kummien tietoja ei ole eritelty.

kkylakos
27.11.07, 09:08
Kiitokset kaikille vastaajille, erityisesti Jounille.

Julle
27.11.07, 10:32
Sepä se!

Vaikea sitä on hakea kentästä tietoa, kun ei tiedä, mikä on koko tietokentän sisältö: jotain tietoa, tyhjä vai määrittelemätön. Nämä kolme tapaustahan aina tulee eteen.

Sitten HisKissä on se toinen pahempi ongelma, kun samassa tietokentässä on erilaisia tietoja, jotka itse asiassa pitäisikin olla kaikki omissa erillisissä tietokentissään, jotta haut olisivat joustavia ja nopeampia. Saatikka sitten niiden erillainen muoto, joka on milloin mitäkin. Normalisointi lienee jo johtanut siihen, että tietokentällä on alkuperäinen arvo ja sille useita normalisoituja arvoja. Osakenttähaut lienevät liian hankalia?

Toivottavasti ei mennyt liian vaikeaksi. Meidän on oltava vain tyytyväisiä, että voimme edes hakea joidenkin tietokenttien avulla. Tietojen muokkaaminen jälkeenpäin ei aina ole helppoa hakuja varten.

Essimi
27.11.07, 21:56
Minne muuten katosi HisKin tarkennettu haku -ominaisuus? Vai enkö vain enää löydä sitä tästä uudemmasta versiosta?

kkylakos
28.11.07, 07:37
Minne muuten katosi HisKin tarkennettu haku -ominaisuus? Vai enkö vain enää löydä sitä tästä uudemmasta versiosta?

"Laajennettu haku" linkki on "Ohjeiden ja esimerkkien" ja "Selauksen" välissä oikeassa alakulmassa vaaleansinistä aluetta.