PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Tunnistatko kansallispukuja?


henry peltomaa
01.09.11, 12:19
Mistäpäin Suomea kansallispukunaiset voivat olla.Kuva on luultavasti 1930-luvulta.

Anitta I-E
01.09.11, 13:40
Eturivissä toinen vasemmalta saattaisi olla Kaukolan kansallispuku. Ainakin liivi näyttää samalta ja essukin melkein.
Eturivissä kolmas vasemmalta näyttäisi olevan Sortavalan kansallispuku. Essun hapsut ja hameen radoitus sopisi siihen.

Kuvia löytyy:
http://www.kansallispuvut.fi/

Tuula Cu
01.09.11, 13:56
Vasemmalla edessä reunimmaisina olevat tytöt ovat molemmat Kaukolan puvussa. Muissa puvuissa ei ole noita liiviä reunustavia nappeja ja toisaalta säppäliä, tinanastoilla koristettua nauhaa.

Oikealla kahdella taas epäilen olevan pohjalaisia pukuja, niiden hamekangas kun on "flammu"kangasta, joka on tyypillistä erityisesti eteläpohjalaisille puvuille.

Eli kahdesta ilmansuunnasta olisi pukuja kuvassa. Voisikohan kuva olla evakkoajalta, jolloin karjalaiset ja pohjalaiset olivat enemmän tekemisissä toistensa kanssa?

Tuula K (karjalaisen ja pohjalaisen jälkeläinen)

Marjapuu
01.09.11, 16:15
Tämän linkin kautta pääsee katsomaan värikuvia lähestulkoon kaikista suomalaisista kansallispuvuista, joten ei tarvitse jättää kuvan naisten pukuja arvailun varaan:

http://makupalat.fi/Linkkikirjasto.aspx?wordID=bc199320-a18a-4922-85de-e536f2b361ff

Tuli mieleen, että kuvan tytöt voisivat olla jonkin kansanopiston tai kotiteollisuuskoulun oppilaita, jotka ovat valmistaneet itse oman kotiseutunsa kansallispuvut ja esittelevät niitä kuvassa. Esimerkiksi Lahden Kansanopistossa oli 1930-luvulla yhtenä opintoaineena kudonta ja muut käsityöt. Opiskelijoita oli eri puolilta Suomea.

Suomen Kansallispukukeskuksen mukaan kansallispukujen valmistuksen kulta-aikaa olivat 1930-1950-luvut.

vikmapi
01.09.11, 16:20
Edessä oikealla on kaksi Puulavesi-Mäntyharjun pukua (niidenkin hameet ovat flammukangasta). Liivi sininen, hameen värit punainen, sininen, turkoosin sininen ja valkoinen; tasku sininen, keskellä flammuraita ja punaiset reunakaitaleet.
Kaksi vasemmanpuoleista ovat Kaukolan pukuja. Kaksi keskimmäistä todennäköisesti Sortavalan pukuja - ainakin mallista päätellen itä-Suomen alueelta. Ennen ei oltu kovin tarkkoja puvun "oikeellisuuden" suhteen, joten pieniä eroja on ollut esim. esiliinoissa.