PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Tsaarin rykmentti vuosisadan vaihteesta?


P.S.
19.11.07, 00:52
Mikähän sotilasjoukko on kuvassa?
Kuva on vuosisadan vaihteesta arviolta 1895-1905 ja joku näistä herroista on Juho Vihtori Mäkinen (s. 1870) Loimaalta. Henkilötunnistus taitaa olla toivotonta, mutta kiinnostaisi tietää ainakin mikä joukko on kyseessä ja missä tämä mahtoi toimia tai missä koulutuspaikka sijaitsi.

Tunnuksena on Venäjän kaksipäinen kotka, olkapäillä on järjestysnumero 2. ja monilla on rinnassa ristissä olevat kiväärit -ansiomerkki.
Joukko-osaston johtajilla on kolme tähteä kakkosen ympärillä.

Kaikki tieto, arviot ja vihjeet tervetulleita.

P.S.
19.11.07, 02:37
Voisiko kyseessä olla Suomen 2. Turun Tarkk'ampujapataljoona, joka lakkautettiin 1901?

Liisa Rinkinen
10.12.07, 22:44
Toisessa kuvassasi oleva Mariannekuvioinen hianpäällys on ainakin soittajan tunnus. Minkä varmaan jo kyllä tiesitkin. ;) Elikkä keskellä istuva mies lienee porukan signalisti.

Isoisäni soitteli Kaartin soittokunnassa 3:ssa Suomen Henkivartioväen Tarkkampujapataljoonassa vuosina 1894 - 98 ja samanlaisessa puvussa, jossa kuvasi miehetkin. Hatun kokardikin oli samanlainen.

Valitettavasti en osannut vastata varsinaiseen kysymykseesi. Halusin kuitenkin tuoda nuo Mariannet esiin. Sain nimittäin pitkään kaivella tietoja vanhoista kuvistani, joista perimätieto kertoi niiden esittäneen poliisia. Vasta Sotamuseossa heti tiesivät isoisän olleen soittajan.

Sota-arkistosta löytyy Vanhan väen kutsuntaluettelot. Varmaankin sieltä saat selville Juhon palveluspaikan jne.

Onnea etsintään!

terveisin liisa rinkinen

patrick56
20.01.08, 19:26
Hei, niin kuin Liisa Rankinen sanoi kyseessä lienee soittokuntalaisen univormun osia.Ryhmäkuva oletettavasti otettu talvella kun pääosalla on karvalakki päässä. Yritin tunnistaa kuvan, vertailemalla niihin kuviin mitä isoisäni isä Frans Engström otti ennen Tarkkámpujapataljoonien laukkauttamista, siinä onnistumatta. Kuvat löytyvät kirjasta Den Finska Militären ( Wahlström & Widstrand, 1902). Numero viittaisi kyllä Turkuun sijoitettuun pataljonaan. Kun katsoin kuvaa tarkemmin näyttäisi siltä että kuvassa on komppania ja upseeri voisi olla luutnantti Viktor Holopainen parrasta päätellen.

P.S.
21.01.08, 10:00
Hain tuota mainitsemaasi kirjaa Turun kaupunginkirjaston tietokannasta, mutta sitä ei valitettavasti löytynyt. Netistä löysin tietoa, että kirjassa olisi yli 300 isoisäsi isän ottamaa valokuvaa selittävin tekstein. Tuntuisi aika tärkeältä opukselta sukututkijoille etenkin jos ryhmäkuvien henkilöt olisi mainittu. Harmi, että sen saatavuus on heikko.

Jos tuo skannattu ryhmäkuva sattuu osumaan silmiisi kirjassa, niin laitathan mahdollisia tietoja tulemaan.

Vielä en ole päässyt Liisan neuvomaan sota-arkistoon Helsinkiin käymään, mutta menossa ollaan, jos sieltä selviäisi lisää isoäitini isästä.

Juha
21.01.08, 10:07
Jos olet turkulainen niin käy Turun Yliopiston kirjastossa.
Tilaus täytyy tehdä etukäteen - teos haetaan sinulle varastosta.

Vielä ei ole tullut eteen kirjaa, jota ei tuosta laitoksesta löytyisi :)


Juha

P.S.
21.01.08, 10:45
Totta - opus löytyi!
1 kpl yliopiston hyllyssä lukusalilainaksi.
Kiitos vinkistä, käyn selaamassa läpi.

T: Pertti

P.S.
26.01.08, 12:55
Yritin tunnistaa kuvan, vertailemalla niihin kuviin mitä isoisäni isä Frans Engström otti ennen Tarkkámpujapataljoonien laukkauttamista, siinä onnistumatta. Kuvat löytyvät kirjasta Den Finska Militären (Wahlström & Widstrand, 1902). Numero viittaisi kyllä Turkuun sijoitettuun pataljonaan. Kun katsoin kuvaa tarkemmin näyttäisi siltä että kuvassa on komppania ja upseeri voisi olla luutnantti Viktor Holopainen parrasta päätellen.

Kävin Turun yliopiston kirjastossa selaamassa tuota hienoa kuvakirjaa. Se antoi mielikuvan siitä millaista oli olla sotilas Suomessa yli sata vuotta sitten, mutta ryhmäkuvaani kirjassa ei ollut. Luutnantti Holopaisen ja keskellä olevan pitkäpartaisen kersantin olin tunnistavinani kirjan kuvista. Näin isoäitini isän palveluspaikka lienee ollut juuri Turun Tarkkampujapataljoona. Pitää varmistaa asia sota-arkistosta, kunhan pääsen käymään.

Mikäli joku tunnistaa ryhmäkuvasta henkilöitä, niin laittakaa tietoa tulemaan.

P.S.
12.10.13, 17:46
Lisäinfoa vanhaan kyselyyni: Sota-arkistossa selvisi etsimäni Juhon palvelusajaksi 1.11.1892-31.10.1895 Turun 2. Tarkk'ampujapataljoona, joten komppanian kuva lienee otettu tuolloin Turussa.