PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Margareta Jonasdotter Tegelsten


JHissa
13.11.07, 13:41
Ainakin Åbo stifts herdaminne [1] mainitsee Lohtajan kirkkoherran Gustavus Andrea Cajanuksen (k. 1710) ensimmäisen vaimon Margareta Jonasdotter Tegelstenin vanhempana Tegelsmoran kirkkoherran Jonas Tegelstenin. Margaretan vanhemmat ovat siis Tegelsmoran kirkkoherra Jonas Johannis (k. 1653) ja Karin Larsdotter Gestricius [2, 3].

Karin Larsdotter Gestriciuksen isä oli Tegelsmoran edellinen kirkkoherra Laurentius Olai Gestricius (k. toukokuussa 1640), joka ennen siirtymistään Tegelsmoran kirkkoherraksi 27.4.1617 toimi Uumajan ensimmäisenä komministerinä 1613-14. Laurentius Olai oli kaksikertaa naimisissa ja hänellä oli ainakin kaksi lasta ensimmäisestä avioliitostaan [2, 3]:
Lars Larsson ja Karin Larsdotter. Poika Lars valitti äitipuolestaan, joka valituksen perusteella tuhlaili isän omaisuutta [2].

Ainakin Laurentius Olai Gestricius oli ylioppilaana Uppsalassa 15.2.1600 ja epäilen, että myöskin Jonas Johannis olisi jokin Uppsalan saman nimisistä ylioppilaista [4].
Lisäksi Uppsalassa opiskelleet Tegelstenit ovat varmaan Margareta Jonasdotterin veljiä [4]:
Johan ja Olaus Jonae Tegelsten yhtäaikaa Uppsalassa huhtikuussa 1649 ja Laurentius Jonae Tegelsten Uppsalassa 13 maaliskuussa 1653.
Oliko muita sisaruksia ja mitä heille tapahtui?

Uudempi Uppsala stifts herdaminne näyttää Suomen yliopistokirjastojen yhteistietokannan (Linda) mukaan löytyvän vain Helsinkin yliopiston käsikirjastosta. Koska minulla ei lähiaikoina tule menoa Helsinkiin, niin voisiko joku katsoa mitä uudemmassa Uppsalan kirkkomatrikkelissa sanotaan Tegelsmoran kirkkoherroista Laurentius Olai Gestricius ja Jonas Johannis?
Margareta Jonasdotter Tegelstenin esipolvet näyttävät jostakin syystä puuttuvan esim. netistä löytyvistä ent. pääministerin Paavo Lipposen esipolvista ja Cajanus suvun tutkimuksista.

Lähteet:
[1] C. H. Strandberg, Åbo stifts herdaminne II (1834).
[2] L. Bygdén, Hernösands stifts herdaminne bidrag till kännedomen om prästerskap och kyrkliga förhållanden till tiden omkring Luleå stifts utbrytning. Del 4 (1925).
[3] J.E. Fant & A.Th Låstbom, Upsala ärkestifts herdaminne. Sjette Häftet (1844).
[4] A. Andersson, Uppsala universitets matrikel I 1595-1700.

Terveisin
Johannes Hissa