PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Arkistolaitoksen digiprojekti


Kukkis
18.01.11, 08:20
Ihmettelen kovasti Arkistolaitoksen rajanvetoa digitoidun materiaalin tutkimisen rajoittamista v. 1850, kun HISKI ja SSHY tarjoaa materiaaliaan tuoreemmastakin aineistosta. Asiaa olen tiedustellut Arkistolaitokselta, mutta eihän sieltä kukaan mitään tietoa taida saada.:confused:

Katsokaapas muutkin sitä materiaalin tarjontaa, kun muuttokirjoissakin vedetään raja 1850 jälkeen sellaiseksi, että pitää mennä KA:han tekemään kirjallinen paperi, jos aikoo tutkia materiaalia v. 1850 jälkeen. Siis täysin järjetöntä touhua esim. yli 100 km päästä lähteä jälleen KA:han tutkimaan PC:ltä materiaalia, joka on serverillä ja voisi yhtähyvin tutkia kotoa käsin oman palveluntarjoajan nettiyhteyksillä aivan kuin HISKIä tai SSHY:n materiaaliakin.

Tästäkö me veronmaksajat maksamme? Käsittääkseni myös SSS:n väellä on mahdollisuus vaikuttaa? Vai ollaanko taas passiivisia eikä tehdä mitään asian edistämiseksi?

Juha
18.01.11, 08:51
Mistä sinä tuon 1850 olet saanut tietoosi?

Rajahan on 125 vuotta tästä vuodesta lukien. Ikävä kyllä osa aineistoista on tallennettu "läjiin" eli esimerkiksi yhdessä tapauksessa, jota itse satuin katsomaan, oli muuttaneiden luettelot vuosilta 1831-1890 nivottu yhteen. Sen takia sitten koko kasa jäi pimentoon netin kautta. Muistaakseni ovat purkamassa noita juttuja ajan kanssa.

Mitä tulee SSS:n vaikuttamiseen asiassa, niin juuri eilenhän toiminnanjohtaja Kuusiluoma antoi pitkän, selkeän selvityksen asian tiimoilta.

Juha

Sami Lehtonen
18.01.11, 09:08
Markun hahmottama 'raja' lienee mormonifilmeille tallennettu aineisto, joka tosiaan menee tuossa n. 1850 vuoden tienoilla. Syy ei ole poliittinen eikä lainsäädännöllinen, vaan puhtaan tekninen. Arkistolaitoksella on vain mikrofilmiskanneri. Mikrokortteja ei siellä kyetä tällä hetkellä skannaamaan; tosin niiden laatukin on yleensä siinä määrin mikrofilmejä heikompaa, että kenties mikrokorteilla oleva aineisto olisi joka tapauksessa syytä kuvata uudestaan.

edit: sellainen sivujuonne vielä, että jostakin syystä kun aineisto viedään digitaaliarkistoon, se näkyy siellä hetken aikaa, mutta kuvat eivät ole selattavissa, ennen kuin ne 'avataan'. Kaikki 125 vuotta vanhempi aineisto tulee kyllä saataville.

Kukkis
18.01.11, 13:35
Juhalle esimerkki yhdestä:

Yhteisestä seurakunnasta muuttaneiden luettelo 1860-1874 (I Bb3:6) (http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=8042111)

http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=8042193

Näitä nyt löytyy muitakin, mutta näin se vain on :mad:

Juha
18.01.11, 13:46
Eli nuo ovat tod. näk. mokia, joista kannattaa ilmoittaa Arkistolaitokselle.


Juha

Sami Lehtonen
18.01.11, 19:43
Juhalle esimerkki yhdestä:

Yhteisestä seurakunnasta muuttaneiden luettelo 1860-1874 (I Bb3:6) (http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=8042111)

http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=8042193

Näitä nyt löytyy muitakin, mutta näin se vain on :mad:

Tuo juuri on se, mitä tarkoitin lisätyllä, mutta avaamattomalla. Eli kaikki niteet näyttävät tuota silloin, kun ne on vasta viety digitaaliarkistoon. Nide avataan kyllä, mutta siihen voi mennä vähän aikaa. Viikon sisään viedyssä aineistossa näyttää olevan Turun linnan kirjoja, joten luultavasti tuo yhteisen seurakunnan muuttaneetkin saattavat olla vielä työlistalla.

Jos nide on pitempään saavuttamattomissa, niin kannattaa laittaa viestiä arkistolaitokselle. Tekevälle voi sattua virheitä.

Noista rajavuosiltaan pitkistä ja alle 125v osuvista niteistä. Käsittääkseni arkistolaitoksella on edellytykset myös kuvakohtaiseen aineiston avaamiseen, mutta se luonnollisesti tarkoittaa lisätyötä ja tässä vaiheessa tärkeintä lie aineiston vienti digitaaliarkistoon.