PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Tunnistatko sotilaan hihamerkin?


SatuKy
30.12.10, 17:50
Hei
ohessa hihamerkki, joka kaipaa tunnistusta. Löytynyt Etelä-Pohjanmaalta. Voiko olla suojelukuntamerkki? Tai kansalaissodan aikainen tai vähän myöhempi?

Kiitos tiedoista
Satu Aittomäki

Heikki Koskela
30.12.10, 18:56
Hei
ohessa hihamerkki, joka kaipaa tunnistusta. Löytynyt Etelä-Pohjanmaalta. Voiko olla suojelukuntamerkki? Tai kansalaissodan aikainen tai vähän myöhempi?

Kiitos tiedoista
Satu Aittomäki


Vaikuttaa kovasti alikersantin hihamerkiltä. Ajoittunee keisarivallan aikaan?

Jouni Kaleva
30.12.10, 20:10
Vaikuttaa kovasti alikersantin hihamerkiltä. Ajoittunee keisarivallan aikaan?Niin. Eikös kuva-aiheena ole keisarillinen kotka ja tähti.

SatuKy
30.12.10, 20:59
Hei
itse kuvittelin, että Venäjällä olisi ollut kaksipäinen kotka? Mieheni suvussa ei kyllä ole muistikuvaa, että joku olisi ollut Venäjän armeijassa?? Pikemminkin muutama henkilö poistui Ameriikan suuntaan ilmeisesti kutsuntoja pakoon! Pappikin oli merkinnyt raihnaiseksi....

Mistähän saisi tietoja lisää k.o. merkistä? Löytyi vanhasta jäämistöstä?

Kiitos tämänhetkisistä vastauksista!
Satu Aittomäki

Markku T. Mäkinen
30.12.10, 21:44
Hei,

Minusta tuo on Yhdysvaltain laivaston hihamerkki. Vastaavan näköisiä löytyy Googlen kuvahaulla hakusanoilla "us navy petty officer badge".

t.Markku

MikkoL
31.12.10, 13:49
Hei,

Minusta tuo on Yhdysvaltain laivaston hihamerkki. Vastaavan näköisiä löytyy Googlen kuvahaulla hakusanoilla "us navy petty officer badge".

t.Markku

Luulen selvittäneeni pääosiltaan tämän hihamerkin. Siinä on kolme osaa, vasemmalle katsova kotka, tähti, joka on erikoistumistunnus eli 'rating mark', ja arvoa osoittavat 'natsat' eli 'chevrons'.

Tähti on sotilaspoliisin (tai paremminkin sen laivaston variantin) erikoistumistunnus: http://en.wikipedia.org/wiki/Master-at-Arms

Kaksi natsaa ilman 'kattoa' on Petty Officer Second Class eli PO2. http://en.wikivisual.com/index.php/Petty_Officer_Second_Class

Koska 'kolmostasonkin' mies on aliupseeri, käsittäkseni tämä vastaa kotimaista kersanttia?

SatuKy
31.12.10, 15:04
Kiitos taas foorumin tietäville jäsenille! Kyllä sukufoorum aina hakkaa Googlen tässä haarukointivaiheessa - itse en sitä olisi sieltä löytänyt, vaikka yritinkin etsiä!

Eli Yhdysvaltojen laivasto löytyi - nyt tietysti pitäisi löytää vielä mies, joka merkkiä on hihassaan pitänyt! Nuo Venäjän armeijaa pakoon lähteneet n. 1905 palailivat myöhemmin Suomeen. Yksi pieni haara sinne jäi ja lähetteli korttejakin vielä myöhemmin. Eli Alma Josefina Swanström s. 12.4.1784 Merikarvialla ja julistettu 100v myöhemmin kuolleeksi. Hän meni naimisiin 1896 Frans Leander Järvisen kanssa s. 29.3.1872, kuollut 12.5.1933. Heidän jälkeläisiään en ole viälä penkonut, mutta nyt tuli siihen aihetta!
Alman sisarukset kuvaavat hyvin nimien käyttöä länsi-Suomessa. Perheen lapset olivat, joko Swanström, Warsamäki, Wenäjä tai nuorin käytti sukunimeä Jokinen. Eli siis samassa perheessä kasvaneet olivat talojen mukaan aivan eri nimisiä!

Tulipa taas lisää tutkittavaa ja pohdittavaa!
Satu Aittomäki

MikkoL
31.12.10, 15:42
Alleviivasin aiemmassa vastauksessa kotkan katseen suunnan - sillä kun on merkitystä merkin ajoittamisessa. Lisäksi, paremman lähteen löydettyäni (laivaston oma historiikki), selvisi että kotkan siipien suuntakin on ajansaatossa muuttunut. Eli ajoitus on vuosille 1894 - 1947. Merkitystä saattaa olla myös 'natsojen' värillä (hopea).

http://www.history.navy.mil/faqs/faq78-5.htm


Tähdestä sanotaan:

The marks consisted of the tools or instruments used in each rating's specific duty. The Master-at-Arms, the police officer of a ship, wore the star of authority and the Gunner’s Mate wore two crossed cannons.

Mainittuun ajanjaksoon sisältyy vuoden 1898 sota Espanjaa vastaan, jossa laivastolla oli merkittävä rooli, olihan kyse Espanjan alusmaista eli Kuubasta ja Filippiineistä.