PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Årets Släktbok 2006 har utsetts


P. T. Kuusiluoma
20.10.07, 13:31
Årets Släktbok har utsetts för 16 gången på det Riksomfattande Släktevenemanget i Helsingfors.

I tävlingen deltar alla släktböcker som publicerats under år 2006 och som sänts till Genealogiska Samfundets i Finland bibliotek. Avsikten med tävlingen är att höja kvaliteten på släktböckerna och att göra den här boktypen bekant för en större allmänhet.

Enligt juryn innehåller en bra släktbok såväl klara släkttavlor och ett register som en saklig och informativ textdel där släktens historia och släktgrenarna presenteras mer allmänt. Delarna är i balans och i registret hänvisas till vardera delen. I en bra släktbok finns också käll- och litteraturhänvisningar samt källkritiska anmärkningar och metodbeskrivningar till exempel i fråga om namnbruket ifall det är aktuellt. En bra släktbok kännetecknas också av ett noggrant arbete, en enhetlig layout och en klar struktur. Personregistret täcker både textdelen och släkttavlorna, varmed registret också speglar släktens relationer till andra släkter och till det omgivande samhället.

Årets Släktbok 2006 är:

Juhani Miettinen,
Miettisten suku III. Pohjois-Savon Miettiset 1700-luvulta 1900-luvulle.Tuusniemen Ohtaanniemen sukuhaarat
[Vehmersalmi]: Miettisten sukuseura, 2006.
1096 s. ISBN 951-95034-2-0 (sid.)

Juryns motivering: Boken vittnar om stort kunnande inom släktforskning och hur man gör en släktbok.
Miettinens tredje bok är en klar presentation av släkten Miettinens släktgrenar i Ohtaanniemi. Bokens struktur är utomordentligt klar och varje gren presenteras grundligt. Innehållsförteckningen, släkttavlorna och registret är åskådliga och lätta att använda. Författaren har använt mycket litteratur och källhänvisningarna är klara och uttömmande.

Juryn delade dessutom ut ett hedersomnämnande:

Olli Teittinen,
Teit-Teitti-Teittinen. Sukuhistoria ja -kirja
Mikkeli: [Olli Teittinen], 2006.
890 s. ISBN 952-92-0535-X (sid.)

I boken belyses släkterna Teit-Teitti-Teittinens ursprung på olika håll i Europa på ett intressant sätt. Boken bygger på en stor mängd källor och de har använts väl. Undersökningen är omfattande och mångsidig. Släkten är indelad i stånds- och bondegrenar, vilka har behandlats jämlikt. Familjetavlorna innehåller mycket information också om de allra äldsta generationerna.

I tävlingen om Årets Släktbok deltog sammanlagt 82 släktböcker. Juryn bestod av fil. dr Jessica Parland-von Essen, Sjundeå (ordförande), informatikern Maija Parviainen, Vanda och forskare Veli Pekka Toropainen, Åbo. Alla släktböcker som deltog i tävlingen finns till påseende under släktforskardagarna.


Genealogiska Samfundet i Finland
P. T. Kuusiluoma
verksamhetsledare