PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Vuoden Sukukirja 2006 valittu


P. T. Kuusiluoma
20.10.07, 13:28
Vuoden Sukukirja on valittu 17. kerran Valtakunnallisessa Sukutapahtumassa Helsingissa Karjala-talolla.

Kilpailuun osallistuvat kaikki vuonna 2006 julkaistut Suomen Sukututkimusseuran kirjastoon lähetetyt sukukirjat. Kilpailun pyrkimyksenä on nostaa sukukirjojen laatua ja tehdä tämä kirjatyyppi tutuksi suurelle yleisölle.

Raati totesi, että hyvä sukukirja sisältää sekä selkeitä tauluja ja hakemiston että asiallisen ja valaisevan tekstiosuuden, jossa esitellään suvun historiaa ja haaroja yleisemmin. Osat ovat tasapainossa ja hakemistossa viitataan kumpaankin osaan.

Hyvässä sukukirjassa lähde- ja kirjallisuustiedot ovat löydettävissä ja lähdekriittisiä ja metodiin liittyviä huomioita on tehty esim. nimikäytännön suhteen sikäli kun se on ollut ajankohtaista. Sukukirja on myös viimeistelty huolella, ja sen ulkoasu on yhdenmukainen ja rakenne selkeä. Henkilöhakemisto kattaa sekä tekstiosuuden että sukutaulut, jolloin hakemisto kuvastaa myös suvun yhteyksiä muihin sukuihin ja ympäröivään yhteiskuntaan.

Vuoden Sukukirja 2006 on

Juhani Miettinen,
Miettisten suku III. Pohjois-Savon Miettiset 1700-luvulta 1900-luvulle.Tuusniemen Ohtaanniemen sukuhaarat.
[Vehmersalmi]: Miettisten sukuseura, 2006.
1096 s. ISBN 951-95034-2-0 (sid.)

Raadin perustelut: Kirja osoittaa suurta osaamista sukututkimuksen ja sukukirjan teon alalla.
Miettisten kolmas kirja on selkeä esitys Miettisten Ohtaanniemen sukuhaaroista. Kirjan rakenne on erinomaisen selkeä ja jokainen haara esitellään perusteellisesti. Sisällysluettelo, sukutaulut ja hakemisto ovat helposti hahmotettavia ja helppokäyttöisiä. Kirjallisuutta on käytetty runsaasti ja lähdeviitteet tehty selkeästi ja tyhjentävästi.


Raati jakoi lisäksi kunniamaininnan:

Olli Teittinen,
Teit-Teitti-Teittinen. Sukuhistoria ja -kirja
Mikkeli: [Olli Teittinen], 2006.
890 s. ISBN 952-92-0535-X (sid.)

Sukujen Teit-Teitti-Teittinen alkuperää eri puolilta Eurooppaa valotetaan kirjassa kiinnostavasti. Kirjaa varten on käyty läpi suuri määrä lähteitä ja niitä on käytetty hyvin. Tutkimus on laaja ja monipuolinen. Suku jakaantuu säätyläis- ja talonpoikaishaaroihin, joita on käsitelty tasapuolisesti. Perhetauluihin on koottu paljon tietoa myös aivan vanhimmista sukupolvista.

Vuoden Sukukirja -kilpailussa oli mukana yhteensä 82 sukukirjaa. Raatiin kuuluivat fil. tri Jessica Parland-von Essen Siuntiosta (puheenjohtaja), informaatikko Maija Parviainen Vantaalta ja tutkija Veli Pekka Toropainen Turusta. Kaikki kilpailuun osallistuneet sukukirjat ovat esillä Valtakunnallisessa Sukutapahtuman näyttelyssä.