PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Korpilahden kirkonkirjojen aukot?


Liisa Rinkinen
02.11.10, 19:04
Olen onnistunut unohtamaan jonnekin "tutkimuspäiväkirjani", jossa oli tärkeitä tietoja mm. Korpilahden filmatuista kirkonkirjoista.:(

Mitkähän olivatkaan ne vuodet, joilta Korpilahden srk:n kirkonkirjoa puuttuu 1800-luvun alulta? Oliko niin, että ainakin talollisten osalta rippikirjat ovat pätkittäisiä?

Yritin katsella digitoituja kirjoja netistä, mutta kokonaiskuvan saaminen on hankalaa...

sukututkimusterveisin liisa

Maisa
03.11.10, 06:39
Muistaakseni ainakin 1801-1816 kirjoissa ei ole talollisia ollenkaan.:(

Liisa Rinkinen
03.11.10, 12:00
Hei Maisa!

Jotain tuon suuntaista muistelin itsekin.

Ylettyikö katkos muihinkin historiankirjoihin?

Olin kerännyt tarkat tiedot Korpilahtea käsittävien eri mikrofilmirullien ja korttien sisällöstä tutkimuspäiväkirjaani. Ja onnistunut hävittämään koko kirjan. Harmittaa! Kuvittelin näet tietojen olevan paremmin tallessa kirjassa kuin tietokoneella!:oo:

Haaveilen liittäväni kotisivuilleni henkilötietojen suorat lähdelinkit KA:n digitaaliarkistoon. Iso työ, mutta vielä suurempi ilman sisällysluetteloitani. Jälleen kerran on alettava tappelu kastettujen/haudattujen luetteloiden plaraamisen kanssa - ne on mahdottomia maa- ja vesipuoli- sekä sukupuolijakoineen.

Kiitos kiinnostuksesta! liisa

eruppa
03.11.10, 15:58
Arvoisat Korpilahden tutkijat!

Itsekin Korpilahden kirkonkirjoja paljon tutkineena ja jopa Korpilahden ensimmäiset rippikirjat ja lastenkirjat aikoinaan puhtaaksi kirjoittaneena olen tehnyt saman havainnon, eli ajanjakso noin 1800-1816 on hyvin aukollinen. Myös Korpilahden historiakirjat (syntyneet, vihityt, kuolleet) ovat puutteelliset. Ainakin Härkölahden kylän tapahtumista, joita erikoisesti omien sukujuurien takia olen tutkinut, puuttunee ehkä puolet tuolta ajalta. Liekö pappi dementoitunut, mutta pysytellyt silti sitkeästi virassaan, en tiedä. Valitettavasti meidän sukututkijoiden on aika paljon turvauduttava apuaineistona esim. Suomen Asutuksen Yleisluettelon tietoihin, jotka nekin ovat hankalasti haettavissa. Mm. Muuramen kylän SAY-tiedot ovat joskus aivan muualla kuin Jämsän kohdalla. Tällöin kannattaa vilkaista niiden Kanta-Hämeen pitäjien SAY-tietoja, joihin kyseinen Korpilahden alue aikoinaan kuului eräomistuksena.

Nuo puhtaaksikirjoitetut Korpilahden rippikirjat ja lastenkirjat löytyvät mm. Yahoogroups/Keski-Suomi portaalin File Cabinetista. Myös googlettamalla nimellä Erkki Ruppa ne saattavat löytyä.

harrastusterv. eläkeukko Erkki

Liisa Rinkinen
03.11.10, 19:46
Hei eläkeukko Erkki!

Olen tulostanut omia sukulaisiani koskevat selkokieliset sivusi ja käyttänyt niitä paljon aikana ennen digitoituja kirjoja. Kiitos vielä kerran niistä!

Kohan mie kahden vuoden kuluttua pääsen nauttimaan eläkkeestä minäkin, pannaan talkoot pystyyn Keski-Suomen väen kanssa ja tehdään oikein viimeisen päälle hakemistot näihin sotkuisiin kirkonkirjoihin! Siihen saakka on vain plarattava... Elän kyllä vielä toivossa, että jostakin kadonnut vihkoni putkahtaisi esiin. Ehkä olen sen unohtanut joskus KA:n. Pitänee huomenna soitella sinne.

sukututkimusterveisin liisa

Eeva Lehtinen
30.11.10, 18:33
Hei!
Korpilahtea olen minäkin selannut paljon, Härkölahti torppineen esimerkiksi. Minulla on ollut vuosikausia aukeamaton umpisolmu isomummoni isän kohdalla, tai koko isomummon perhe on vähän sekava kuuden aviottoman lapsen vuoksi. Isomummoni Eeva Stina Eevantytär (Otontytär) oikea syntymäpäivä 21.10.1842 (myöhemmin esim.14.6.1843, useita eri syntymäpäiviä)Muuramen Alhonsaaressa, isästä on vain epävarmaa perimätietoa ja nimitys Fiiantin mummo. Sisaruksia olivat Kalle Kustaa Kimiläinen, Maija Liisa Niemi (avionimi), Kasper Eevan(Oton)poika, Herman Torrman ja Juho Manninen.
Tuon Juhon syntymätietoa en ole löytänyt, myöhemmissä kirjoissa mainitaan s. 1848. Eeva Stinan äiti oli Eva Stina Juhontytär Kalalahdesta s.1809. Hän avioitui myohemmin Otto Joonaanpojan kanssa,mutta Otto ei ollut ainakaan kaikkien lasten isä. Isomummo meni naimisiin Härkölahden Hermanin kanssa (isä Juho Eliaanpoika). Tietääkö kukaan 1841-42 Korpilahdella liikkuneista von Fieandteista? Ainakin Albrecht tai Albert Johan v F oli jossain vaiheessa liikkunut vespuolella, mutta en tiedä milloin.

eruppa
01.12.10, 16:33
Hei!

Korpilahden rippikirjoissa on tosiaan keljuja aukkoja vuosien 1800-1815 välillä. Itse yritin viimeksi selvittää Särkijoen Painajan talon ja sen torpan, jonka asukkaat olivat kantatalon asukkaiden sukulaisia, vaiheita tuolla aikavälillä, mutta eihän asiasta mitään tullut, kun koko talo torppineen puuttui. Sitten minulla on vuosikymmenten takainen ongelma selvittää Putkilahden Kopisevassa asuneen esi-isäni ruotusotamies Mikko Färdigin sukutaustaa, mutta kun koko ukkoa ei löydy kuolemaansa edeltäviltä vuosilta 1800-luvun alusta (eikä lasten kummien tutkiminen johtanut mihinkään).

Korpilahden tutkijoiden täytyy usein tyytyä aika kehnoon lähteeseen, eli Suomen Asutuksen Yleisluetteloon. Korpilahden kylät ja talot löytyvät, jos löytyvät Jämsän hallintopitäjän alta. Ongelma on vain se, että tietyn talon hakeminen on usein tuskaisen työlästä, kun sama talo on siirtynyt toisen kylän alaisuuteen seuraavien SAY:n sivujen alkaessa. Usein joutuu selaamaan kaikki Korpilahden kylät läpi, ennenkuin haettu löytyy, eikä silti aina löydy. Sittenhän nuo ruotusotamiehet olivat henkirahasta vapaita, eli heitä ei löydy, korkeintaan heidän vaimonsa.

Kanta-Jämsän tutkijoiden tilanne onkin jo paljon valoisampi, eli vain yksi kymmenvuotisjakso puuttuu. Ihan kateeksi käy noiden Suomen rintamaiden, kuten Varsinais-Suomen ja Pohjanmaan rannikoiden sukututkijoita, joilla rippikirjat alkavat lähes aukottomasti jopa 1660-luvulta ja joissakin pitäjissä, kuten Mynämäellä väestökirjanpito jatkuu eräiden rohkeiden, seurakunnassaan pysyneiden pappien ansiosta isonvihan vuosienkin yli.

Eli näillä eväillä meidän on elettävä. Tuo Heikki Vuorimiehen toimittama "Suurjämsäläisiä perukirjoja" teos tulisi muuten kuulua jokaisen Korpilahtea tutkivan käsikirjastoon. Siitä saa selville Korpilahden asukkaiden sukulaissuhteita ajalta ennen säilyneen kirkollisen väestökirjanpidon alkua, eli ajalta ennen 1772. Itselleni ko. teoksesta on ollut valtavasti hyötyä.

Erkki Poristahttp://suku.genealogia.fi/images/icons/icon7.gif

Eeva Lehtinen
02.12.10, 09:08
Hei!
On todella turhauttavaa joskus, kun tietoa ei kerta kaikkiaan ole, ja yhteen aikaan Korpilahden papin kynä ja muste, käsialakin , olivat ihan ala-arvoisia. Mahtava lukea joidenkin seurakuntien kirjoja, joissa käsiala on kymppiä, ja on ollut malttia kirjoittaa rauhassa, eikä joka nimeäkään ole ylivedetty raskaimmalla kädellä.

Erkki, olen muuten nykyään melkein naapurissa, Kumossa. Ihan pystyssä kylläkin.

Eeva

hoitsu
03.12.10, 22:43
Heippa taas
Korpilahden Painajasta on Alpo Mäkisellä hyvinkin tarkat tiedot.
Minäkin kuulun tähän Painajan talon jälkeläisiin

Tämä samainen henkilö on tutkinut myös Ottelin (Alhon) sukua
Hoitsu

eruppa
04.12.10, 17:55
Tuohon Ottelinin sukukirjaan olenkin tutustunut.Isäni puolelta liityn (luultavasti) sukuun.

Noista SAY-mikrofilmeistä vielä. Korpilahden tiedot löytyvät joskus Kanta-Hämeen pitäjien SAY-sivuilta. Mm. Muuramen osalta näin on silloin tällöin. Valitettavasti en merkannut, minkä pitäjän sivuilta Muuramen kylää löytyi. Sitten hakemistossa on kirjoitusvirheitä, mm. sanan Wihijärvi takaa löytyy Jämsän Virkajärven talo osataloineen. Pitäisi ihan joskus tehdä luettelo siitä, mistä puuttuvia SAY-sivuja löytyy Jämsän sivujen ulkopuolelta. Vai onkohan joku jo tehnyt tällaisen listauksen, ottaisin ilomielin vastaan.

kyseleepi Erkki Poristahttp://suku.genealogia.fi/images/icons/icon13.gif

TapioV
05.12.10, 16:04
Tuohon Ottelinin sukukirjaan olenkin tutustunut.Isäni puolelta liityn (luultavasti) sukuun.

Noista SAY-mikrofilmeistä vielä. Korpilahden tiedot löytyvät joskus Kanta-Hämeen pitäjien SAY-sivuilta. Mm. Muuramen osalta näin on silloin tällöin. Valitettavasti en merkannut, minkä pitäjän sivuilta Muuramen kylää löytyi. Sitten hakemistossa on kirjoitusvirheitä, mm. sanan Wihijärvi takaa löytyy Jämsän Virkajärven talo osataloineen. Pitäisi ihan joskus tehdä luettelo siitä, mistä puuttuvia SAY-sivuja löytyy Jämsän sivujen ulkopuolelta. Vai onkohan joku jo tehnyt tällaisen listauksen, ottaisin ilomielin vastaan.

kyseleepi Erkki Poristahttp://suku.genealogia.fi/images/icons/icon13.gif

Muuramenjoen pohjoispuolisia taloja verotettiin 1800-luvulle saakka Pälkäneen (Sahalahden) Pakkalan ja Korpiniemen kylien yhteydessä. Kirkollisesti Muuramen molemmat puolet kuuluivat Jämsään ja 10-veroluettelot on karsottava sieltä. Eteläpuoli kuului muussakin veotuksessa Jämsään.
T.V.

eruppa
05.12.10, 18:41
Hei!

Kiitos infosta. Panin nyt kunnolla muistiin, että löydän myöhemminkin tuon Muuramen.

Onneksi alkuperäiset henkikirjat tulevat pikkuhiljaa digitoituina nettiin, eli SAY:n epätarkkuuksista pääsee (ainakin osittain) eroon. Meillä Keski-Suomen tutkijoilla on vielä se etu, että naisväestä löytyvät henkikirjoista ainakin etunimet, usein jopa patronyymit tai Suur-Rautalammin pitäjissä sukunimet.Ongelma on pelkästään noiden henkikirjojen ajoittainen sekavuus, kun hallinto- ja kirkkopitäjien rajat eivät yhdy. Omista sukujuuristani noin puolet menee Savon puolen pitäjiin ja niissä esiäidit löytyvät henkikirjoista vain muodossa "Michel Pynnöin mh". Sitten tuo hustru voi kuolleiden luettelossakin 1700-luvun alussa vielä olla pelkkä "Michel Pynnöins hru". Eli useimmat varhaiset esiäidit Savon vanhan maakunnan puolella jäävät ikuisesti nimettömiksi.

Lopuksi toivottelen kaikille Suku Forumin lukijoille hyvää itsenäisyyspäivää.

Erkki Porista:)