PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Miten tutkin?


Eijo
17.10.07, 08:44
Ongelmani on selvittää, että kaksi vuonna 1766 Pälkäneellä syntynyttä Carl Pihlmania ovat yksi ja sama henkilö? Kysynkin neuvoa, miten sen teen. Kaikki Pälkäneen ja Someron rippikirjat olen kolunnut, mutta täyttä varmuutta en ole saanut.

Ensimmäinen Carl Pihlman (s. 29.6.1766 Pälkäne, Kuisema) lähtee 1797 Pälkäneeltä Lempäälään ammattinaan korpraali. Rippikirjoissa hänen ammatikseen on merkitty jo 1790 korpraali.

Hänen syntymäkotinsa Kuisema on Skatte Rusthåll numero 106 vid andra majorens Kompani af f.d. Nylands Dragoneregemente. Ja vanhempansa ratsutilallinen Mats Arvedsson Pihlman Kuiseman kolmanneksen Herralan omistaja ja äitinsä Anna Christina Tammelin, säätyläissukua.

Toinen, kersantti Hr. Carl Pihlman (s. 1766 Pälkäneellä) ilmestyy vuonna 1800 Someron Häntälän Naulan talon henkikirjaan. Rippikirjoista ei näy, mistä hän tulee. Ja tässä talossa hän sitten elääkin loppuelämänsä vuoteen 1840. Noin 1808 tai sitä ennen hän on jo eronnut palveluksesta. Koko loppuelämänsä hän käyttää vain kersantti ja hr. titteliä. Naulan taloa ilmeisesti viljelee siinä asuva lampuotiperhe.

Kysyisinkin, miten oikein selvitän tämän 3 vuoden aukon näiden herrojen tai tämän herran elämässä? Jonkun Uudenmaan ja Hämeen läänin ratsuväkirykmentin Alisen-Hollolan komppanian rullan olen tutkinut, mutta siellä hän ei ole.

Risto
17.10.07, 10:26
Moi.

Ehkä helpoin ensin katsoa minkä nimiset lapset on saattanut aikaan, ja ketä olikaan kummeina.
Lapsien nimissä yleensä ilmenee Kallen ja vaimon vanhempien nimet ensiksi.
Sitten seuraa Kallen ja vaimon nimet ja sisarusten nimet jne.
Myös kummien nimiä käytetty.

Jos lapsia ei ole, asia mutkistuu tietenkin.

Mutta tässä eräs keino.

kkylakos
17.10.07, 10:41
Hei,

Ristoa seuraten vaimon ja lasten tietojen hyödyntämisestä et maininnut mitään - mutta päätellen tietojesi perusteellisuudesta näillä ei ilmeisesti ole merkitystä? Ja olet hakenyt Carl1:stä Lempäälän rippikirjoista?

Armeijan rullat tai ansioluettelot voisivat kertoa lisää, itse en ole niitä käyttänyt ja jälkimmäiset ovat enemmän uppseeritason lähteitä, kai.

Eijo
17.10.07, 12:02
Someron Carl Pihlmanin vaimon nimi oli Anna Johansdr. Sommar, hänen sukupuutaan en ole vielä päässyt taaksepäin. Lasten nimet olivat Carl Gustaf, Adolph ja Anna Maria. Elikkä esikoispoika sai isänsä nimen, ainoa tytär äitinsä nimen.

Myös Pälkäneen Carl Pihlmanin äiti on nimeltään Anna Christina ja Carl-nimeä löytyy Pälkäneen Carlin isänpuoleisesta suvusta. Pälkäneen Carlilla on ollut myös peräti kaksi Maria Elisabeth -nimistä sisarta.

Carl Pihlmanin ja Anna Sommarin avioliittoon liittyy vielä sellainen, että ensimmäinen lapsi Carl Gustaf syntyi aviottomana ja toinen Adoph oli jo pitkällä tulossa, ennenkuin päästiin vihille. Lieneekö syynä se, että Anna Sommar oli Carl Pihlmanin taloudenhoitaja ja pariskunta oli eri säädyistä kotoisin.