PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Ontario, Kanada, Ida ja Anselmi Toronen


Tarja.Bellaveglia
30.05.10, 23:05
Hei Etsin tietoja Kanadaan muuttaneesta isosedästä anselmista ja hänen oletettavasta vaimostaan,Idasta. 1932 he muuttivat Neuvosto-Karjalaan ja yhteydenpito omaisiin katkesi täysin. tietääkö joku heistä jotain? Oliko heillä lapsia?

Tuiju Olsio
31.05.10, 16:16
Siirtolaisinstituutin tiedoston mukaan Suomesta lähti 07.02.1906 21-vuotias Anselmi Toronen, määränpäänä Hibbing, Minnesota. Passiluettelossa hänet mainitaan vuonna 1885 syntyneeksi talollisen pojaksi Laitilasta.

Ancestry.comin sivulla on WLaineen sinne laittama sukupuu 'Laine Elliot Family Tree', jossa myös Anselm Jalmar Toronen s. 22.11.1885, hänestä myös valokuva siellä. Valitettavasti ei mitään tietoa avioliitosta tai lapsista, vain tieto että vuonna 1933 Venäjälle.

Nämä kaikki varmaan tiedätkin.

Ancestry.comista en löydä Anselm Jalmar Torosen vihkitietoa, en myöskään maahantulotietoja tai jotain muuta, ei Kanadasta eikä USA:sta. Sisarensa Amandan maahantulo Kanadaan löytyy.

Eila Lahti-Argutinan kirjassa 'Olimme joukko vieras vaan' ei ole mainintaa tästä Torosesta. Ehkä hän käytti jotain muuta nimeä?

Marjapuu
31.05.10, 16:19
Heitä ei löydy ainakaan Laihon listalta, jossa on Amerikoista Neuvosto-Karjalaan siirtyneiden suomalaisten nimiä.

Tuolla nimellä heitä ei myöskään löydy Eila Argutinan Siirtolaisinstituutille keräämästä Venäjänsuomalaiset vainonuhrit-tietokannasta.

Olet varmaan tietoinen siitä, että Neuvostoliittoon 1930-luvulla siirtolaisiksi lähteneiden suomalaisten ei käynyt kovin hyvin. Suurin osa ammuttiin Stalinin vainoissa vuonna 1938. Vaimot (jollei heitäkin ammuttu) ja lapset vietiin gulageille eli Neuvostoliiton keskitysleireille. Niitä, jotka selvisivät vainoista ja II maailmansodasta hengissä, voi olla hyvin vaikea jäljittää.

Tämän pariskunnan jäljitys vaikuttaa tässä vaiheessa mahdottomalta, koska heitä ei löydy miltään listoilta. Käyttivätkö he mahdollisesti jotakin muuta nimeä? Kokeilin myös Turunen-muotoa, mutta sekään ei tärpännyt. Kaksi Torosta on kuollut vainoissa, mutta he olivat syntyneet Venäjällä 1900-luvun alussa eivätkä olleet tulleet Kanadasta.

Marjapuu
31.05.10, 16:32
.Ancestry.comista en löydä Anselm Jalmar Torosen vihkitietoa, en myöskään maahantulotietoja

Ellis Islandin rekistereistä löytyy Anselmin saapuminen New Yorkiin 23.2.1906. Hän oli menossa ystävän luo Chisholmiin, Minnesotaan.

Marjapuu
31.05.10, 17:35
Yhden listan löysin, jonka mukaan Anselm ja Ida on ilmoitettu kadonneiksi Neuvosto-Karjalassa.

www.missinginkarelia.ca/node/6?filterLN=t (http://www.missinginkarelia.ca/node/6?filterLN=t)

Näyttää olevan Kanadassa sijaitsevan Yorkin yliopiston, Petroskoin yliopiston ja Suomen Aleksanter-instituutin yhteisprojekti Neuvosto-Karjalaan kadonneiden suomalaissyntyisten Pohjois-Amerikasta lähteneiden kohtalon selvittämiseksi.